Maan kasvukunnon hoitopaketti

Olemme Luonnonkoneistossa tehneet maan kasvukunnon kanssa töitä useamman vuoden ajan. Tuloksena on ollut erilaisia suunnitteluvälineitä ja laskureita maan kasvukunnon korjaamiseen ja hoitotoimenpiteiden suunnitteluun. Kokosimme ne nyt yhdeksi paketiksi, joka auttaa kasvukunnon kokonaissuunnittelussa.

Kasvukunnon hoitosuunnittelussa on kolme vaihetta.

1. Selvitä mihin pyrit. Tilaa voi pyörittää monella tapaa, ja hyvin harvoin yhdelle sopivat ratkaisut sopivat kaikille. Onko tarkoituksena taloudellinen turvallisuus, ylpeys hyvin tehdystä työstä, sukupolvien jatkumo vai vehnän satotason maailmanennätys? Onko kaikilla tilan päätöksentekijöillä samat ajatukset? Kannattaa selvittää, mihin tilanpidolla oikein pyrkii ja mihin resursseja jakaa. Tässä apua voi olla seuraavista Holistic Management luennoista:

2. Havainnoi maan kasvukuntoa. On ensisijaisen tärkeää tunnistaa, mistä kasvukunnon ongelmat johtuvat. Seuraavista työkaluista on taatusti apua:

 • Peltohavaintolomake – tässä havainnoinnissa menee noin 20 minuuttia per lohko, saadun tiedon avulla tunnistaa, mitkä kasvukunnon osa-alueet ovat heikoimmilla kantimilla. Vuosittain toistettuna havainnoinnilla näkee, meneekö pelto kohti “napakymppiä” (kaikki osa-alueet täydellisiä)
 • Kationinvaihtokyky ja Ca/Mg suhteet. Olemassa olevasta viljavuusanalyysista saa laskettua maan kationinvaihtokyvyn ja ionikyllästyksen. Lähinnä tärkeää on havaita, ovatko omat pellot kevyitä (KVK < 10), raskaita (KVK > 25) vai jotain siltä väliltä. Lisäksi, jos Mg > 20% ja Ca < 60% maahan ei muodostu riittävää mururakennetta. Linkin laskuri antaa myös kalkitussuositukset eri lohkoille.
 • Kasvukunnon hoitosuunnitelma

3. Tee toimenpiteitä, katso mitä tapahtuu. Kun ongelmat on kartoitettu ja hoitosuunnitelma tehty, on aika valita 3-4 toimenpidettä vuodessa, joilla kasvukuntoa lähdetään kehittämään.

 • Priorisoinnissa ns.nyrkkisääntö toimii hyvin (englanniksi “portable-decision-aid”)
 • Yleislista toimenpiteistä, jotka toimivat lähes kaikilla Suomen lohkoilla:
  1. Tarkista ojitus ja pH, ovatko reunaojat auki ja salaojien laskuaukot näkyvissä?
  2. Tarkista Ca/Mg suhde, lisää kalkkia tai kipsiä tarvittaessa saadaksesi Ca 60-80% kationinvaihtopaikoista ja Mg < 20%
  3. Tarkista tiivistymät ja poista ne syväkuohkeutuksella (jankkurointi). Parhaat tulokset saat, kun kuohkeutat kasvipeitteisen pellon ja jätät sen rauhaan useammaksi viikoksi.
  4. Huolehdi jatkuvasta vihreästä kasvipeitteestä ja juuristovaikutuksesta
  5. Tarkista hivenravinteet (etenkin boori ja mangaani) ja rikki
  6. Onko pellossa riittävästi multavuutta? Määritä hehkutuskevennys. Jos multavuutta on liian vähän, tarkista viljelykierto ja harkitse orgaanisia maanparannustuotteita.
 • Seuraa, mihin suuntaan kasvukunto lähtee kehittymään. Jos tilanne menee väärään suuntaan (kasvipeite vähenee, madot katoavat, jne.), päättele syyt ja korjaa kurssia välittömästi!

Näillä toimenpiteillä pellon kuin pellon kasvukunto saadaan vähintään tyydyttävälle tolalle 2-3 vuoden aikana. Alla seurantaa eräältä lohkolta kolmen vuoden ajalta. Lapiodiagnoosi on tehty samasta paikasta, samaan vuodenaikaan kolmen vuoden aikana.

Kolme vuotta kasvukunnon hoitoa, pohjamaan tiivistymästä pintamaan tiivistymään ja lopulta hyvärakenteiseen viljavaan maahan.

Kolme vuotta kasvukunnon hoitoa, pohjamaan tiivistymästä pintamaan tiivistymään ja lopulta hyvärakenteiseen viljavaan maahan.

Author: Tuomas Mattila

Share This Post On