Viljelykiertotyökaluja

Tässä mesikkä kasvaa kauran oljen seasta. Kasvipeitteestä, hiilitaseesta, typpitaseesta ja rikkapaineen hallinnasta kaikista plussaa.

Tässä mesikkä kasvaa kauran oljen seasta. Kasvipeitteestä, hiilitaseesta, typpitaseesta ja rikkapaineen hallinnasta kaikista plussaa.

Viljelykierto (tai “kasvinvuorotussuunnitelma” nätimmin sanottuna) on keskeinen työväline maatilan johtamiseen ja kehittämiseen. Kun viljelykierto toimii, kaikki toimii. Työhuippuja ei ole, kestorikat pysyvät kurissa ja pellon multavuus sekä viljavuus kehittyvät oikeaan suuntaan. Mutta mistä sen tietää, että viljelykierto toimii? Hyvä kysymys.

Tein OSMO hankkeessa viljelijöille työkalun, jolla voi arvioida viljelykiertoa useammalta kantilta. Mm. katetuotto, työmäärä, rikat, typpihuolto ja maan hiilitase tulevat kaikki arvioitua samalla kertaa.

Laskuri on ladattavissa tästä linkistä:

Viljelykiertojen vertailu_Lomake 2016

Ja kun 2.5.2015 mennessä jokaikisen ympäristötukea nostavan viljelijän pitää viljelykiertosuunnitelmansa valtiokoneistolle esittämän, alla on ensimmäinen versio “Viljelykiertokoneesta”. Siinä on pyritty saamaan viljelykierto vaaditulle lomakkeelle mahdollisimman vähillä naputteluilla. Toivottavasti tämä säästää aikaa, jonka voi käyttää paremmin esimerkiksi viljelykiertonsa vahvuuksia ja heikkouksia miettien.

viljelykiertokone_2016

Author: Tuomas Mattila

Share This Post On